Challenges of the policy for the promotion of organic farming: the case of the Valencian region
DOI:
https://doi.org/10.24197/reeap.264.2025.161-187Keywords:
organic farming, sustainable development, promotion of the organic sector, agricultural policyAbstract
The development of the organic sector is one of the most important challenges of our societies for several reasons. Specifically, it contributes to addressing three current challenges: improving people's health, protecting the environment and boosting the economic well-being of farmers. Organic farming is the most important part of the organic sector, as it constitutes the beginning of the entire chain that constitutes the sector. This work identifies the characteristics of organic farming in the Valencian Region and indicates a set of economic policy recommendations to promote its development.
Downloads
References
BASILE, Salvatore y CUOCO, Eduardo (2019). “Experiencias de bio-distritos y eco-regiones: Francia, Italia, Portugal y España”. AE Revista Agroecológica de Divulgación, 35, pp. 14-23, https://www.ideassonline.org/public/pdf/SEAErevista.pdf [26/11/2024]
CAECV (2024). Informe del Sector Ecológico de la Comunitat Valenciana 2023. Valencia: Comité de Agricultura Ecológica de la Comunidad Valenciana.
CAECV (varios años). Informe del Sector Ecológico de la Comunitat Valenciana. Valencia: Comité de Agricultura Ecológica de la Comunidad Valenciana.
COMISIÓN EUROPEA (2020a). Comunicación de la Comisión al Parlamento Europeo, al Consejo, al Comité Económico y Social Europeo y al Comité de las Regiones. Estrategia «de la granja a la mesa» para un sistema alimentario justo, saludable y respetuoso con el medio ambiente. Bruselas: Comisión Europea.
COMISIÓN EUROPEA (2020b). Comunicación de la Comisión al Parlamento Europeo, al Consejo, al Comité Económico y Social Europeo y al Comité de las Regiones. Estrategia de la UE sobre la biodiversidad de aquí a 2030. Reintegrar la naturaleza en nuestras vidas. Bruselas: Comisión Europea.
COMISIÓN EUROPEA (2021). Comunicación de la Comisión al Parlamento Europeo, al Consejo, al Comité Económico y Social Europeo y al Comité de las Regiones sobre el Plan de Acción para el Desarrollo de la Producción Ecológica. Bruselas: Comisión Europea.
CONSELLERIA DE AGRICULTURA, DESARROLLO RURAL, EMERGENCIA CLIMÁTICA Y TRANSICIÓN ECOLÓGICA (2016). I Plan Valenciano de Producción Ecológica (2016-2020), https://portalagrari.gva.es/es/agricultura/plans-produccio-ecologica [12/10/2023]
CONSELLERIA DE AGRICULTURA, DESARROLLO RURAL, EMERGENCIA CLIMÁTICA Y TRANSICIÓN ECOLÓGICA (2022): II Plan Valenciano de Transición Agroecológica (2021-2025), https://portalagrari.gva.es/es/agricultura/plans-produccio-ecologica [12/10/2023]
CROWDER, David y REGANOLD, John (2015). “Financial competitiveness of organic agriculture on a global scale”. Proceedings of USA National Academy of Sciences, 112, 24, pp.7611-7616. DOI: 10.1073/pnas.1423674112
AUTOR (2023a).
AUTOR (2023b).
ECOVALIA (2024). “Consumo y producción ecológicos. Informe anual 2024”, https://ecovalia-repositorio-documental-web-2.s3.amazonaws.com/informe-anual-2024-ecovalia-consumo-produccion-ecologicos.pdf [04/11/2024]
FIBL/IFOAM (2024). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2024, https://www.fibl.org/en/shop-en/1747-organic-world-2024 [02/04/2024]
HOBERG, Karen (2020). “La comercialización de los alimentos (agro)ecológicos. Tendencias y retos”. AE Revista Agroecológica de Divulgación, 39, https://revista-ae.es/la-comercializacion-de-los-alimentos-agroecologicos, [12/12/2024]
IFOAM (2024). A CAP fit for the future: the vision of the organic movement for the CAP post 2027. Bruselas: IFOAM.
LOBLEY, Matt; BUTLER, Allan y REED, Matt (2009). “The contribution of organic farming to rural development: An exploration of the socio-economic linkages of organic and non-organic farms in England”. Land Use Policy, 26, 3, pp. 723-735. DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2008.09.007
MAPA (2019). Informe sobre evaluación y caracterización del potencial de contribución de la producción ecológica a la sostenibilidad del medio rural español. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. En: www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/produccion-eco/informecontribucpecologmrural-2018-23012020versionfinal_tcm30-523976.pdf
MAPA (2023). Análisis de la caracterización y proyección de la producción ecológica 2021. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/produccion-eco/informecaracterizacion2021v4_tcm30-660216.pdf
MAPA (2024). Estadísticas de producción ecológica en España. Año 2023. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
MAPA (varios años). Estadísticas de producción ecológica en España. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
REGLAMENTO (UE) nº2018/848 del Parlamento Europeo y del Consejo de 30 de mayo de 2018 sobre producción ecológica y etiquetado de los productos ecológicos y por el que se deroga el Reglamento (CE) nº834/2007 del Consejo. Diario Oficial de la Unión Europea, L150 de 14 de junio de 2018, https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj [22/08/2024]
ROSSELLÓ, Jaume (2022). “Alimentación ecológica contra el greenwashing”. Bioeco actual, 95, pp. 2-3, https://www.bioecoactual.com/wp-content/uploads/2021/12/BioEcoActual_Enero_2022.pdf [22/11/2024]
SMITH, Olivia; COHEN, Abigail; RIESER, Cassandra; DAVIS, Alexandra; TAYLOR, Joseph; ADESANYA, Adekunle; JONES, Matthew; MEIER, Amanda; REGANOLD, John; ORPET, Robert; NORTHFIELD, Tobin y CROWDER, David (2019). “Organic Farming Provides Reliable Environmental Benefits but Increases Variability in Crop Yields: A Global Meta-Analysis”. Frontiers in Sustainable Food Systems, 3, 82. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2019.00082
TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO (2024). Agricultura ecológica en la UE. Las lagunas e incoherencias restan eficacia a la política. Luxemburgo: Tribunal de Cuentas Europeo.
Downloads
Published
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The articles published at Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros will have a Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
The journal allows the authors to retain publishing rights. Authors may reprint their articles in other media without having to request authorization, provided they indicate that the article was originally published in Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros.
