History of the manufacture and consumption of pasta in Spain

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24197/reeap.260.2023.298-314

Keywords:

Pasta, Semolina, Durum wheat, History of agriculture, History of the food industry

Abstract

This article aims to get insight about the history of the manufacture and consumption of pasta in Spain. Historically, pasta production was very small (mainly fideos noodles) and was concentrated in the east of the country. However, from the last third of the 19th century, pasta production (in small and semi-artisan factories) increased throughout the country. The majority of the factories were in Catalonia, although there were many in Andalusia and the Balearic Islands. After the Civil War, the manufacture and consumption of pasta increased again. From the second half of the 20th century, a process of production concentration in large companies that used industrial methods occurred, while many small and medium-sized companies vanished. In 2020, the four largest companies accounted for 90% of national pasta production, when in 1995 that percentage had been 68%. Currently, the large companies continue to maintain control, while the consumption of packaged fresh pasta has increased.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abad, Francisco (2014), “Cómo llegó la pasta a España”, Heraldo (14/11/2014), https://www.heraldo.es/noticias/gastronomia/2014/11/14/como-llego-la-pasta-a-espana-233829.html (16-2-2023).

Alimarket (2022), “Informe 2022 del sector de Pastas Alimenticias” (privado), https://www.alimarket.es/alimentacion/informe/342994/informe-2022-del-sector-de-pastas-alimenticias (16-2-2023).

BOE (1908), Real Decreto dictando las disposiciones convenientes á fin de evitar el fraude en las sustancias alimenticias, Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado, Gaceta de Madrid 358, pp. 1182-1186, https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-1908-9240 (16-2-2023).

BOE (2010), Real Decreto 1615/2010, de 7 de diciembre, por el que se aprueba la norma de calidad del trigo, https://www.boe.es/eli/es/rd/2010/12/07/1615/con (16-2-2023).

Caroli, Fabrizio y Langreo, Alicia (1996), “Producción, distribución y consumo de pastas alimenticias en España”, Distribución y consumo 102, (agosto/septiembre 1996).

https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/revistas/pdf_DYC/DYC_1996_29_102_119.pdf (16-2-2023).

Coldiretti (2021), World Pasta Day: vale 20 mld, 1/4 in Italia, https://www.coldiretti.it/consumi/world-pasta-day-vale-20-mld-1-4-in-italia (16-2-2023).

Expansión (2022), “Pastas alimenticias: macarrones, fideos y otros”, https://www.expansion.com/empresas-de/industria-alimentaria/pastas-alimenticias-macarrones-fideos-y-otros/madrid/ (16-2-2023).

Ferrán Sala Casasampere (2015a), “Fideuers i semolers a la Barcelona del 1700”,

http://ferransalacasasampere.blogspot.com.es/2015/12/fideuers-i-semolers-la-barcelona-del_25.html (16-2-2023).

Ferrán Sala Casasampere (2015b), “1877 La Catalana Sabadell, Fábrica de pasta para sopa”,

http://ferransalacasasampere.blogspot.com.es/2015/12/1877-la-catalana-sabadell-fabrica-de.html (16-2-2023).

Ferrán Sala Casasampere (2015c), “Fábrica de fideos y pastas para sopa Industrias Masagar S. A.”,

http://ferransalacasasampere.blogspot.com.es/2013/08/fabrica-de-fideos-y-pastas-para-sopa.html (16-2-2023).

Ferran Sala (2019), “Canelones el Pavo, historia de la pasta 3”, https://ferransala.com/canelones-el-pavo-historia-de-la-pasta-3/ (16-2-2023).

Gadea, Manuel (1958), Trigos cultivados en España y nuevas variedades recomendables: tipificación, precios y comercio, Madrid, Ministerio de Agricultura.

Galindo, Pilar (2005), “Arroces y pastas. El mercado interior sabe a poco”, Distribución y consumo, 87, pp. 87-97.

https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/revistas/pdf_DYC/DYC_2005_80_87_95.pdf (16-2-2023).

MAPA (2022). Anuario de Estadística, Ministerio de Agricultura, Pesca y Al¬imentación.

https://www.mapa.gob.es/es/estadistica/temas/publicaciones/anuario-de-estadistica/default.aspx (16-2-2023).

Martínez-Moreno, Fernando y Solís, Ignacio (2017), “Evolución histórica de variedades de trigo duro en España”, Vida Rural, Sep, pp. 60-66.

Martínez-Moreno, Fernando y Solís, Ignacio (2022). “Decrease in durum wheat area and varietal change in Spain from 1888-1963”, International Journal of Agriculture and Natural Resources, 49(3), pp. 123-129. https://doi.org/10.7764/ijanr.v49i3.2409.

Mastrangelo, Anna Maria y Cattivelli, Luigi (2021). “What makes bread and durum wheat different?”, Trends in Plant Science, 26 (7), pp. 677-684, https://doi.org/10.1016/j.tplants.2021.01.004.

Mercasa (2022), Alimentación en España 2022, 24ª edición, https://www.mercasa.es/publicaciones/alimentacion-en-espana/ (16-2-2023).

Pastas Gallo (2022), https://www.pastasgallo.es/ (16-2-2023).

Pastas Romero (2022), https://pastasromero.com/ (16-2-2023).

Pérez, María de los Ángeles (2003), “La alimentación en la corte española del siglo XVIII”, Cuadernos de Historia Moderna, Anejo II, pp. 153-197.

https://www.ucm.es/data/cont/docs/995-2015-04-06-2003Cuadernos.PDF (16-2-2023).

Perla del Segre (2022), https://perladesegre.com/es/onepager (16-2-2023).

Pla, Josep (1997), Lo que hemos comido, Barcelona, Austral.

Ramos, Alberto (2005), “Cádiz en el siglo XIX”, en Francisco Javier Lomas et al. (ed.), Historia de Cádiz, Madrid, Editorial Sílex, pp. 497-714.

https://elibro--net.us.debiblio.com/es/ereader/bibliotecaus/52420 (16-2-2023).

Real Decreto 2181/1975 (1975), BOE nº 220, Madrid, 12 de septiembre, https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-1975-19200 (16-2-2023).

Ruiz, Manuel (2017), Cocina histórica gaditana, Cádiz, Mayi.

Serventi, Silvano y Sabban, Françoise (2002), Pasta: the story of a universal food, New York, Columbia University Press.

Sinclair, Thomas y Sinclair, Carol (2010), Bread, beer, and the seeds of change: Agriculture's imprint on world history, Oxfordshire, CABI.

Suñé, Ricardo (1946), Breves notas históricas y evocadoras del gremio de fabricantes de pasta para sopa de Barcelona, antiguo “gremi de semolers, Barcelona, Escuelas Profesionales Salesianas.

Verde, Tom y Barr, Nancy (2013), “El sinuoso camino de la pasta hacia occidente”, Aramco World, enero-febrero 2013,

https://archive.aramcoworld.com/es/issue/201301/pasta.s.winding.way.west.htm (16-2-2023).

Watson, Andrew (1983), Agricultural innovation in the early islamic world: the difussion of crops and farming techniques, Cambridge, University Press.

Downloads

Published

2023-07-04

Issue

Section

Articles

How to Cite

History of the manufacture and consumption of pasta in Spain. (2023). Revista Española De Estudios Agrosociales Y Pesqueros, 260, 298-314. https://doi.org/10.24197/reeap.260.2023.298-314