Eating and Drinking Together. A Recent History of Bars and Cafés (1875-1970).

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24197/svfa4b87

Keywords:

Commensality, Sociability, Tavern, Bar

Abstract

This article proposes a study of the elements of change and continuity in the spaces for eating and drinking together in Madrid from 1875 to 1970. An analysis is conducted on three key variables for this evolution: spatial-material elements, legal elements, and pragmatic elements. With this, the aim is to elucidate some key terminological differences in the consideration of social spaces, taking into account their materiality, as well as the practices developed within them and the meanings attributed to them.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALFARO, Tomás, Una ciudad desencantada: Vitoria y el mundo que la circunda en el siglo XX, Vitoria, Diputación Foral de Álava, 1987.

ARENAL, Concepción, “Los grandes males sociales: la taberna”, El Pueblo (3 de enero de 1919).

BLASCO PUERTO, Honorio, “Una posible historia de la taberna”, en I Congreso Nacional El Mundo Tabernario, Carmona, Ayuntamiento de Carmona, 2009, pp. 25-58

BONET CORREA, Antonio, Los cafés históricos, Madrid, Cátedra, 2014.

CAMPOS MARÍN, Ricardo, “El obrero abstemio. Salud, moral y política en el discurso antialcohólico del socialismo español a principios de siglo”, Historia Social, 31 (1998), pp. 27-43.

CASTELLS, Luis y RIVERA, Antonio, “Vida cotidiana y nuevos comportamientos sociales (El País Vasco, 1876-1923)”, Ayer, 19 (1995), pp. 135-162.

CHECA GODOY, Antonio, Historia de la publicidad, La Coruña, Netbiblo, La Coruña, 2007.

DE LA CALLE VELASCO, M.ª Dolores, “La Comisión de Reformas Sociales: de la represión al análisis de la conflictividad social”, Studia Historica: Historia Contemporánea, 2 (1984), pp. 13-40.

DE MESONERO ROMANOS, Ramón, Escenas matritenses, Madrid, Busma, 1984.

DEL ROSAL, Amaro, “La taberna como centro de discusión política en Asturias 1914-1920”, Los cuadernos del Norte, 14 (1982), pp. 79-84.

DEL VALLE INCLÁN, Ramón María, Luces de bohemia, Barcelona, Espasa, 2010.

DÍAZ CAÑABATE, Antonio, Historia de una taberna, Buenos Aires, Espasa-Calpe, 1947, p. 18.

DÍAZ CAÑABATE, Antonio, Historia de una tertulia, Madrid, Renacimiento, 2019.

DÍAZ, Lorenzo, Madrid: tabernas, botillerías y cafés. 1476-1991, Madrid, Espasa-Calpe, 1992.

DICENTA, Joaquín, Juan José, Valencia, Mare Nostrum, 2005.

ESCALERA REYES, Javier, Sociabilidad y asociacionismo: estudio de antropología social en el Aljarafe sevillano, Sevilla, Diputación de Sevilla, Sevilla, 1990.

GARCÍA ÁLVAREZ, Luis Benito, “Comensalidad, sociabilidad y rituales de consumo. La espicha en Asturias en el primer tercio del siglo XX”, Historia Social, 71 (2011), pp. 21-40.

GARCÍA ÁLVAREZ, Luis Benito, “La taberna como espacio de sociabilidad popular en la España contemporánea”, Ábaco, 37/38 (2003), pp. 111-114.

GARCÍA-BARBÓN, Lorenzo (arquitecto), “Cafetería Milán, en Barcelona”, Arquitectura, 169 (enero 1956), pp. 26-27.

GONZÁLEZ TROYANO, Alberto, “De las tertulias ilustradas a las tabernas románticas”, en Jornadas sobre los espacios de sociabilidad sevillana, Sevilla, El Monte, 1997, pp. 11-33.

GONZÁLEZ TURMO, Isabel, “Historia y sociabilidad”, en Jornadas sobre los espacios de sociabilidad sevillana, Sevilla, El Monte, 1997, pp. 37-69.

HIDALGO GARCÍA DE ORELLÁN, Sara, Emociones obreras, política socialista. Movimiento obrero vizcaíno (1886-1915), Madrid, Tecnos, 2018.

INSÚA, Alberto, “La camarera del Bar Inglés. Murmuraciones madrileñas”, El Cuento Semanal, 186 (22 de julio de 1910).

JAÉN ALBAITERO, Manuel (arquitecto), “Cafetería Puerto Rico”, Arquitectura, 120 (diciembre 1951), pp. 26-27.

GUTIÉRREZ SOTO, Luis (arquitecto), “CASABLANCA, Dancing – Salón de té”, Arquitectura, 171 (julio 1933), pp. 190-205.

MARTÍNEZ FEDUCHI, Luis, ECED Y ECED, Vicente (arquitectos), “Café, bar americano, restaurant, salón de té”, Arquitectura, 1 (enero-febrero 1935), pp. 24-34.

MOLINERO, Carme e YSÁS, Pere, “La historia social de la época franquista. Una aproximación”, Historia Social, 1998 (30), pp.133-154.

NEUFERT, Ernst, El arte de proyectar en arquitectura, Barcelona, Gustavo Gili, 2013.

ORTIZ, Jacinto (arquitecto), “Reforma y ampliación de Negresco”, Arquitectura, 9 (noviembre 1934), pp. 235-254.

OSORIO, Carlos, Tabernas y tapas en Madrid. Madrid, Ediciones La Librería, 2017.

PEREIRO PÉREZ, Xerardo, “Os bares e o seu significado cultural”, Boletín do Museo Provincial de Lugo, 8 (1998), pp. 119-214.

PÉREZ GALDÓS, Benito, Fortunata y Jacinta, Madrid, Akal, 2005.

PUYUELO, José M. et al., Introducción a la historia de bares y restaurantes: principales hitos bajo una perspectiva gastronómica, Zaragoza, Fecoga, 2017.

RAMOS SANTANA, Alberto, “La taberna como territorio de sociabilidad en la Andalucía contemporánea”, en FLORES RUIZ, Eva María (ed.): Casinos, tabernas y burdeles. Ámbitos de sociabilidad en torno a la Ilustración, Córdoba, Editorial Universidad de Córdoba, 2017, pp. 313-332.

RIESCO CHUECA, Pascual, “Arquitecturas de la liviandad: el vuelo efímero del casino”, en FLORES RUIZ, Eva María (ed.): Casinos, tabernas y burdeles. Ámbitos de sociabilidad en torno a la Ilustración, Córdoba, Editorial Universidad de Córdoba, 2017, pp. 183-205.

SÁNCHEZ MARÍN, Ángel L., “El instituto de reformas sociales: origen, evolución y funcionamiento”, Revista Crítica de Historia de las relaciones laborales y de la política social, 8 (2014), pp. 7-28.

SASTRE, Alfonso, La taberna fantástica / Tragedia fantástica de la gitana Celestina, Madrid, Cátedra, 2005.

SIERRA ÁLVAREZ, José, “Rough Characters: mineros, alcohol y violencia en el Linares del siglo XIX”, Historia Social, 19 (1994), pp. 77-96.

THOMPSON, Edward P., La formación de la clase obrera en Inglaterra, Madrid, Capitán Swing, 2012.

URÍA, Jorge, “La taberna en Asturias a principios del siglo XX. Notas para su estudio”, Historia Contemporánea, 5 (1991), pp. 53-72.

URÍA, Jorge, “La taberna. Un espacio multifuncional de sociabilidad popular en la Restauración española”, Hispania, 214 (2003), pp. 571-604.

VÁZQUEZ ASTORGA. Mónica, “Estampa del Madrid antiguo: el Café Suizo (1845-1919)”, Ars Bilduma, 9 (2019), pp. 95-112.

ZUAZO UGALDE, Secundino, ARNICHES, Carlos, DOMÍNGUEZ ESTEBAN, Martín (arquitectos), “Nuevo Café en Madrid”, Arquitectura, 134 (junio 1930), pp. 176-179.

Downloads

Published

2025-12-18

Issue

Section

MISCELLANY